Caponata

Caponata

Caponata is een traditioneel gerecht uit Sicilië en bestaat uit aubergine, bleekselderij en kappertjes in een zoetzure tomatensaus.
Het wordt meestal gegeten als salade.

Bij deze mijn versie, aangevuld met meer groente zoals paprika, witte kool, kikkererwten en couscous. Hierdoor wordt dit gerecht een complete maaltijd!


Dit heb je nodig voor 4 personen:

1 Aubergine

Peper en zout

2 kleine uien of 1 grote

3 paprika, rood geel groen

1 grote winterpeen

1/4 witte kool in fijne reepjes

2 stengels bleekselderij

50 g kappertjes

280 g Groene olijven

6 el milde olijfolie

100 g tomatenpuree

400 g tomatenblokjes (blik)

3 el witte basterdsuiker

3 el blanke rozijnen of gedroogde cranberries

rodewijnazijn naar smaak

15 g basilicum

couscous, voor 4 personen

200 gr Kikkererwten, gekookt of uit een potje

Bereiding:

Snijd de aubergine in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise). Doe ze in een vergiet en bestrooi met het zout. Laat 30 min. staan zodat het vocht eruit lekt. Knijp de rest van het vocht uit de aubergine.

Snipper de ui, snijd de bleekselderij in boogjes, de winterpeen in kleine blokjes van 0,5 cm, de paprika in reepjes van 1 cm en de witte kool in fijne reepjes. Laat de kappertjes en de olijven apart uitlekken in een vergiet of zeef.

Verhit 3 el olie in een hapjespan en bak de ui, winterpeen en de reepjes witte kool en de bleekselderij 10 min. op laag vuur. Roer regelmatig. Voeg de reepjes paprika en de tomatenpuree toe en bak 3 min. mee. Voeg de olijven, tomatenblokjes, suiker, rozijnen, azijn en peper toe. Laat zonder deksel 20 min. sudderen op laag vuur. Roer af en toe.

Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en bak de aubergine goudbruin. Voeg op het laatst de kikkererwten toe.

Scheur de basilicumblaadjes. Doe het tomatenmengsel in een ruime schaal. Schep de aubergine, kikkererwten, kappertjes en 2/3 van het basilicum erdoor. Laat de caponata in 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Meng de caponata door de couscous en laat 20 min. staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Bestrooi met de rest van het basilicum en serveer.

Eet smakelijk!

🌱 Vegalicious Dishes 🌱