Lasagne met tofu gehakt groentensaus en rucola pesto

Lasagne met tofu gehakt groentensaus en rucola pesto

Vegan lasagne met Tofugehakt, Bechamel kaas saus, Rucola Pesto, Spinazie en heel veel groenten!

🌱 100% 🌱

Dit heb je nodig voor 4 personen:

🍅 Groentensaus:

plantaardige margarine en/of olijfolie
1 grote of 2 kleine uien, gesnipperd
1 dikke plak knolselderij, in kleine blokjes gesneden
1 grote winterwortel, in blokjes gesneden
2 teentjes knoflook, in de schil
3 kleuren paprika mix, in blokjes gesneden
1 courgette, in blokjes gesneden
300 gram verse bladspinazie
1 pakje tofugehakt (vegan rul gehakt)
2 TL italiaanse kruidenmix (tijm, oregano, rozemarijn)
balsamico azijn naar smaak
chilivlocken naar smaak
140 gr tomatenpuree
2 blikken tomatenblokjes (circa 850 gram)
1 glas droge witte wijn

🥬 Rucola pesto:

75 gram rucola
75 gram pijnboompitten, geroosterd in een droge koekenpan (zonder olie)
1 tot 2 teentjes knoflook
citroensap
snufje Zout
6 EL extra virgin olijfolie
3 EL edelgistvlokken

🥣 Bechamel kaas saus:

3 EL plantaardige margarine
3 EL tarwebloem
300 ml plantaardige melk
zout, peper, nootmuskaat
5 EL (of meer) edelgistvlokken

➡️ Verder:
1 pakje (volkoren) lasagnevellen
verse kruiden zoals basilicum, peterselie
1 handje pijnboompitten (ongeroosterd)

Bereiding:

🔪 Maak de rucola pesto:

Begin met het roosteren van de pijnboompitten in een droge koekenpan, circa 1 minuut tot ze goudbruin zijn. Roer goed tijdens het roosteren zodat de pijnboompitten gelijkmatig bruin worden en pas op voor verbranden, de pitten worden dan bitter en zijn niet meer lekker. Laat afkoelen.

Voeg rucola, knoflook en pijnboompitten in de kom van de keukenmachine en hak de massa grof. Voeg dan langzaam de olijfolie toe en meng tot een smeuïge massa, voeg vervolgens de edelgistvlokken toe en meng. Breng op smaak met zout en citroensap.

Zet minimaal 1 uur in de koelkast zodat de smaken goed vermengen. (Tip: maak een dubbele portie en vries het in! Blijft 3 maanden goed in de vriezer!)

🔪 Maak de groentensaus:

Fruit de ui zachtjes en voeg na een paar minuten het gehakt toe, bak de uien licht bruin samen met het gehakt!
Voeg nu knolselderij en de wortelblokjes toe. Laat een paar minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
Voeg vervolgens zout, italiaanse kruiden en chilipeper toe en ook de knoflookteentjes in de schil. Laat dit nog een paar minuten zachtjes koken en vis vervolgens de zacht gekookte hele knoflooktenen uit de pan, verwijder het velletje en snipper de knoflookteentjes zo fijn mogelijk en voeg ze weer toe aan het gehakt, meng en roerbak even het geheel.
Voeg nu tomatenpuree toe. Zet het vuur “ietsjes” hoger (pas op voor aanbranden, blijf roeren) en kook het zuur uit de tomatenpuree (het wordt zo lekker zoet)
Voeg dan een scheutje balsamico azijn toe en laat dit nog een minuutje zachtjes koken.

Voeg de blokjes paprika en courgette toe en roer goed om de smaken goed te mengen.

Voeg nu de Tomatenblokjes en de witte wijn toe en kook de saus tot de gewenste dikte (let op de saus mag niet te dun zijn, laat een te dunne saus nog even inkoken!)

Voeg als laatste Spinazie toe aan de nog warme saus en roer goed tot de spinaziebladeren geslonken zijn in de saus.

🔪 Maak de Bechamel kaas saus:

Smelt de plantaardige margarine in een kleine pan en roer de bloem erdoor, dit gaat klonteren. Blijf dus onder voortdurend roeren circa 1 minuut verwarmen op laag vuur. Voeg geleidelijk de plantaardige melk toe, zet het vuur wat hoger en breng de saus aan de kook. Blijf roeren en verwarmen tot de saus dik wordt. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Voeg als laatste de edelgistvlokken toe en meng goed.

➡️ Lasagne bouwen:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bedek een ingevette ovenschaal met een laagje groentensaus en daarna met Lasagnevellen. Wissel steeds af. Een laag saus en dan lasagnevellen tot de saus op is. Eindig met groentensaus!
Verdeel de bechamel kaassaus over de laatste laag groentensaus.
Verdeel kleine hoopjes rucola pesto met een lepel op de laag bechamel saus en verdeel de ongeroosterde pijnboompitten op de lasagne.

Zet de lasagne in het midden van de oven en laat deze in 30 tot 40 minuten gaar worden.
Dek evt losjes met aluminiumfolie af mits de bovenkant te snel bruin wordt. Laat de laatste 10 minuten de bovenkant wel bruin worden.

Eet smakelijk!

🌱 Vegalicious Dishes 🌱