Risotto met witlof en sinaasappel

Risotto met witlof en sinaasappel

Witlof in mijn groentepakket…samen met wortelen, tuinkers en sinaasappelen!

Witlof bevat veel bitterstoffen en veel mensen vinden het daarom niet lekker.

Des te meer een uitdaging om een lekker recept te verzinnen……..

“Risotto met gekarameliseerde witlof, sap van sinaasappel, tijm,venkelzaad, safraan en munt”

Dit heb je nodig voor 2 personen:

2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
1 grote ui, grof gesnipperd
1 grote stengel bleekselderij, fijn gesneden
1 wortel, in blokjes
3 stronken witlof, schoongemaakt en in reepjes gesneden
1 eetlepel kokosolie
1 theelepel bruine basterd suiker
2 takjes munt, alleen de blaadjes, in fijne reepjes
1 biologische sinaasappel, schil geraspt en sap geperst
sap van 1 citroen
1 eetlepel gedroogde of verse tijm
1 theelepel venkelzaadjes
5 saffraan draadjes
chilipeper
risotto rijst
droge sherry
tuinkruidenbouillon
100 gr (diepvries) doperwten
Vegan Parmezaanse kaas of edelgistvlokken
tuinkers

Zo maak je het klaar:

Rooster de pitjes in een droge koekenpan.
Karameliseer de witlof in de kokosolie en de basterdsuiker blus af met sherry, en karameliseer totdat de witlof een bruine kleur heeft.
Zet apart!
Bak de ui, wortel en bleekselderij in de olie tot een goede basis voor de risotto.
Voeg de venkelzaadjes en de tijm toe en laat even mee pruttelen.
Voeg de rasp van de sap van de sinaasappel toe en vervolgens de risotto rijst.
Voeg 5 draadjes saffraan toe, het sap van de citroen en een scheutje sherry.

Maak de risotto vervolgens af door telkens weer een scheutje tuinkruidenbouillon onder constant te blijven te roeren te mengen met de risotto rijst totdat het vocht volledig is opgenomen.

Voeg de bevroren doperwten en de munt toe als de risotto bijna klaar is en verwarm nog even door voor 5 minuten.

Breng op smaak met chlipeper.

Haal de risotto van het vuur bij de gewenste gaarheid, voeg de geraspte vegan kaas of de edelgistvlokken toe en laat met het deksel op de pan een paar minuten na garen…

Maak de borden op mbv een serveer ring! (Ik gebruikte een vierkante 🙈)
Serveer met de geroosterde pijnboompitten en tuinkers

Eet smakelijk!

🌱 Vegalicious Dishes 🌱