Rode kool salade met Winterpeen en Goudreinet

Rode kool salade met Winterpeen en Goudreinet

Vandaag heb ik weer mijn wekelijkse groenten, fruit en aardappel pakket opgehaald bij de biologische boerderij. Eenmaal thuis pak ik alles uit en verdeel het lekkers in de voorradkast, schuur en in de koelkast. Dit is een beetje een zen moment voor mij, ik wordt daar zo stil van en geniet van de kleuren en geuren en de aanraking, tevens controle op “beestjes” en zand, dat wordt meteen verwijdert voordat ik het opberg.


Vandaag echter vond ik tijdens het wegzetten in de koelkast, helemaal achter in de onderste groentelade (ja! Ik heb twee groentelades!) een rode kool van het vorige pakket verleden week.
Met een beetje schuldgevoel dat ik hem vergeten was ben ik meteen op zoek gegaan naar een recept voor vanavond…

Dit is het geworden:

“Rode Kool salade met winterpeen, goudreinet, rode ui, snijbiet en rozijnen”

Dit heb je nodig voor een grote kom: ( als bijgerecht voor 6 personen)

1 kleine rode kool, fijn gesneden
1grote of 2 kleine winterpenen, met de spraalsnijder in slierten gesneden
1 goudreinet appel
1 rode ui, fijn gesnipperd
2 handjes snijbiet, in stukken gescheurd of spinazie (optioneel)
50 gram blanke rozijnen
6 eetlepels (of meer) Remia Mayolein
2 eetlepels Alpro Go On
sap van 1 citroen
1 theelepel ruwe rietsuiker
Zout en Peper naar smaak

Verwaarm de oven op 160 graden

De gesneden rode kool op een bakblik zonder olie 5 minuten roosteren in de oven,
De slierten van winterpeen toevoegen en met de rode kool mengen en nogmaals 10 minuten rosteren, vervolgens laten afkoelen.

Snijd de goudreinet appel in kleine stukken, en snipper de rode ui, en scheur de snijbiet in stukjes.

Maak de dressing:
Meng citroensap met de rietsuiker in een kom. Voeg Remia Mayolein en Alpro Go on toe, en naar smaak peper en zout.

Meng vervolgens alle ingrediënten in een saladekom, voeg de rozijnen toe.

Laat minimaal 2 uur in de koelkast (beter is een hele nacht!) alle smaken intrekken.

Heerlijk met roggebrood of gepofte aardappelen!

Voor het serveren nogmaals goed mengen, eventueel nog Remia Mayolein, citroensap en peper en zout toevoegen.

🌲 KERSTVARIATIE ❗❗❗ : Dit recept is zeker ook lekker met cranberry’s ipv rozijnen en een snufje koek en speculaaskruiden

Eet smakelijk!

🌱 Vegalicious Dishes 🌱