“Romige broccoligratin met rode uien, zoete aardappelen, vegan braadworst en krielaardappelen”

“Romige broccoligratin met rode uien, zoete aardappelen, vegan braadworst en krielaardappelen”
🥦 Ingrediënten:
(voor circa 4 personen)
200 gr winterpeen, geschild, gehalveerd in de lengte en in dunne plakken gesneden
1 grote broccoli, circa 800 gr, in roosjes gesneden, de steel in blokjes gesneden
200 gr zoete aardappel, gehalveerd in de lengte en in dunne plakken gesneden
12 krielaardappelen, gehalveerd
2 stengels bleekselderij, in maantjes gesneden
2 rode uien, in halve ringen gesneden
50 gr plantaardige boter (ik gebruik Flower Farm, zonder palmolie)
1 el kappertjes uit een potje
50 gr tarwebloem
500 ml plantaardige, ongezoete melk
grove mosterd naar smaak
mosterd dillesaus naar smaak (Ik gebruikte Yildriz)
extra gedroogde dille en tijm naar smaak
tuinkruidenbouilion poeder, naar smaak
peper uit de molen
3 el edelgistvlokken
1 pakje vegan braadworst (Ik gebruik Garden Gourmet), in plakjes gesneden
2 el plantaardige geraspte kaas (ik gebruik Violife mozzarella)
🥦 Bereiding:
Zet alle ingrediënten klaar en doe je snijwerk!
Stoom of kook gedurende 4 minuten de winterpeen, bleekselderij en krielaardappelen, voeg daarna de broccoli toe en stom/kook deze nog 4 minuten mee. Giet vervolgens af in een vergiet en laat afkoelen onder stromend koud water om het kookproces te stoppen. Schep de groenten vervolgens in een ovenschaal, verdeel de kappertjes over de groenten en zet apart.
Verhit vervolgens 1/4 an de plantaardige boter in een koekenpan en fruit de rode uien ringen op laag vuur totdat ze gaar en lekker zoet (gekarameliseerd) zijn. Blijf goed roeren om aanbranding te voorkomen, voeg eventueel een scheutje water toe en blijf roeren. Verdeel de gekarameliseerde rode uien vervolgens over de groenten in de ovenschaal.
Verwarm nu de oven voor op 200 °C.
Maak intussen een saus van mosterd en dille: maak een roux van de rest van de plantaardige boter en de bloem, voeg beetje bij beetje al roerend de plantaardige melk toe en breng aan de kook. Kook 4 tot 5 minuten al roerend met een garde totdat een dikke saus ontstaat. Voeg hieraan de mosterd, mosterd-dille saus, gedroogde tijm en dille, tuinkruidenbouilion, edelgistvlokken en peper uit de molen toe. Breng goed op smaak met alle ingrediënten voor de saus.
Giet de mosterd-dille saus vervolgens over de groenten in de ovenschaal, voeg de plakken vegan braadworst toe, bestrooi met de vegan kaas en zet de ovenschaal vervolgens (afgedekt) voor circa 15 tot 20 minuten in de oven.
🌱Eet smakelijk
