Vegan Frittata van Tofu en Spruitjes

“Mediterraanse Frittata van Tofu en Spruitjes”
Een Frittata is een gerecht afkomstig uit Italië, het is uit armoede ontstaan. Men maakte met dit gerecht alle restjes op en bakte het met eieren tot een soort omelet.
Ook ik heb met dit gerecht wat restjes op gemaakt, maar uiteraard geen eieren gebruikt. Ik was benieuwd of dit recept ook te maken is met tofu, en dan met maïzena voor de binding, kurkuma voor de kleur en kala namak voor de typische ei-smaak.
Door de hitte gaat echter de typische ei-smaak verloren. Dus kun je het beste nog even een snufje kala namak op je gerecht strooien nadat je het hebt opgediend.
Ik denk dat je dit recept ook kunt gebruiken om je eigen groenten restjes op te maken, dus ipv spruitjes, paprika en knolselderij zou je ook hele andere groenten kunnen gebruiken…. gewoon doen❗
🔪 Dit heb je nodig voor 4 personen:
Koekenpan, keukenmachine, oven, springvorm ○ 20 cm, bakpapier
• 500gr geschoonde spruiten, in 4 gesneden, en 5 tot 10 minuten gestoomd, of 4 minuten gekookt
• 3 middelgrote uien, in halve ringen gesneden
• plantaardige boter (ik gebruik Flower Farm, die is zonder palmolie)
• 1 rode paprika, in stukjes gesneden
• 1 plakje knolselderij, in fijne blokjes gesneden
• gedroogde italiaanse kruiden, naar smaak
• handje cherrytomaatjes in plakjes gesneden
• 1 blok tofu
1 blikje lima bonen
1 stengel bleekselderij
5 zongedroogde tomaten uit een potje
1/2 pepertje, gesneden
1 knoflook teen, gesneden
tuinkruidenbouilion poeder, naar smaak
kala namak, naar smaak
kurkuma poeder, circa 1/2 theelepel (meer mag ook)
edelgistvlokken, naar smaak
1 eetlepel maizena
plantaardige, ongezoete melk
➡️ Zo maak je het klaar:
- Begin met de uien te karamelliseren, dit duurt het langst. Om ze echt mooi zoet te krijgen moet je ze minimaal 30 minuten lang (langer mag ook, ze worden echt heerlijk zoet) op klein vuur bakken.
- Verwarm nu je oven voor (180°C)
- Voeg paprika, knolselderij en bosui en de Italiaanse kruiden toe aan de uien en roerbak nog 5 minuten mee.
- Mix de tofu met alle ingrediënten die in de kolom onder de tofu staan in je keukenmachine, voeg een “scheutje” van de plantaardige melk toe. Breng dit goed op smaak, blijf proeven, het mag niet te flauw smaken!
- Meng de gestoomde spruiten, en het uien paprika mix onder je de tofu mengsel
- Bekleed je springvorm met bakpapier en vet de randen in met de plantaardige boter, verdeel de tofu mix gelijkmatig in de vorm en garneer met de cherrytomaatjes en ringetjes van bosui
- Zet de vorm in de oven, gedurende 20 tot 30 minuten. Je kunt de gaarheid controleeren met een prikkertje
- 🍽 Eet smakelijk 🌱
Liefs, Vegalicious Dishes
✅ Tip: Lekker met een plakje Fries roggebrood en een groene salade met balsamico dressing en geroosterde pijnboompitten


