Vegan Griekse Moussaka

Vegan Griekse Moussaka

Hoe maak je een traditionele Griekse Moussaka? Maar dan plantaardig? 🌱

Er zijn verschillende variaties, maar het meest bekend is de variant met aubergine, courgette, tomaat, aardappel en een gehaktsaus, overgoten met bechamelsaus 🌱

🌱 Met dit recept maak je een super lekkere Moussaka met alleen plantaardige ingrediënten! 🌱

De bechamelsaus wordt vervangen door plantaardige melk aan het gerecht toe te voegen!

🍽 voor 4 personen heb je nodig:

2 rode uien
2 teentjes knoflook
250 gram vegan rulgehakt
1 blikje tomatenpuree
specerijen: zwarte peper, milde paprika poeder, piment, kruidnagel, kaneelpoeder, oregano, bladpeterselie, laurier en evt zout naar smaak
1 grote aubergine
1 grote courgette
2 grote aardappelen
4 grote rijpe trostomaten
300 ml plantaardige melk
geraspte plantaardige kaas naar smaak

Ovenschaal

🔪 Bereiding:

Verwarm de oven voor (200°C)
Vet de ovenschaal in
Snipper de uien en de knoflook
Snij de aubergine, courgette en aardappelen in plakjes
Snijd de tomaten in blokjes
Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en bak de uien met de knoflook op middelhooge temperatuur gedurende 3 tot 4 minuten.
Voeg het vegan rulgehakt, de specerijen en tomatenpuree toe en roerbak gedurende 3 tot 4 minuten.
Voeg de tomatenblokjes en plantaardige melk toe, breng al roerend aan de kook en laat de saus op lage temperatuur 5 minuten sudderen.

Verdeel saus en de groenten en aardappelen dakpansgewijs in 3 tot 4 laagjes in een ingevette ovenschaal en bestrooi met vegan geraspte kaas.
Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en laat de moussaka circa 45 minuten gaar en goudgeel worden.
Tip: de eerste 30 minuten afgedekt met folie of deksel. De laatste 5 minuten onder de grill!

Eet smakelijk 🌱

Vegalicious Dishes